1/13

APARTMENT #16

面積: 40坪

主要建材: 大理石、鋼刷木皮、毛絲面不銹鋼板、烤漆鐵件、仿清水模塗料、黑鏡、木地板

位置: 台灣 台北

​設計師: Jae

在這個台灣常見的大樓住宅的既有框架裡,我們嘗試賦予這個空間多一點的層次感,無論在水平或垂直的面向上,為的是讓我們寫的這個劇本能夠在閱讀時蘊含細節並且饒富趣味。利用線條的分割與指向性隱喻著空間與空間或量體與量體之間的關係。在這裡,我們擁有充足的自然光線可作為點綴,所以盡可能地降低色彩,以凸顯空間及材質本身的純粹。

 

120平方米的空間裡,我們盡可能地保持流暢的動線,讓兩個活潑的孩子可以隨時玩起捉迷藏,時而奔跑,時而躲進可容納一個人的矮櫃裡;無趣的走廊可以攀爬單槓前進;臥室內隨意的一道牆也可以是攀岩的場所。在孩子們遊戲後,父母便可隨時從主臥房,透過走廊監視著在書房中的孩子們是否正襟危坐地寫著功課。

 

我們試著讓這房子成為這家人成員中的一員,動如脫兔的日常卻也能保持著簡單優雅。

Within this 120-square-meter apartment in Taiwan, instead of fitting the traditional layout to its new use, new functionality was fit to the space. We wrapped the space with lines and layers horizontally and vertically, and minimized color usage to allow natural lights and materials to lead the tone. The scheme of line and layer simultaneously unite and divide the space, it also brings out the context of space and objects. Utilizing natural light pouring in through the windows, it emphasizes the play between materials and those that are soft, matte and raw.

 

We kept a smooth circulation that allows children to run around, play hide and seek, or even hide themselves in one of the lower cabinets. In addition, a dull hallway has transformed into another playground by installing monkey bar and turned one bedroom into rock climbing spot. When children are done with playtime and working on schoolwork in the study room, parents can observe them through hallway windows without interrupting them when entering or existing the study.

 

Our goal is to establish a space of calm environment with hidden adventurous, and provide intimacy without cutting off the open feeling of the space. Nevertheless, we want this apartment to be treated as one of the family members, who is sophisticated with a playful heart.